close

La descente de la plage

New equipments for the beach of Le Portel

This project responds to a desire for urban acupuncture, of targeted interventions in line with the continuity of the seaside and maritime history of the town. The Saint-André Bridge is the symbol of the reconstruction of the city. It was photographed by Raymond Depardon for the exhibition 36 vues de la France. The replacement of the railing and the lighting of the structure lighten and modernize its silhouette. The wooden handrail reinforces the maritime character of the structure. The technical block includes the lifeguard's boathouse as well as the beach's sanitary facilities. Its raw volumetry made of concrete sails follows the angles of the cliffs. Designed to welcome all the public, the access to the different functions are made by swing doors dressed in wood in echo with the naval architecture historically present in the funnel. The roof is covered with pebbles recovered from the beach. It blends into the overall site. The different components of the project are assembled by a network of new stairs. Thus the tier opens onto a new square overlooking the bandstand, halfway between the beach and the city. These new facilities reinforce the Funnel as a place of conviviality and sharing open to the sea. )

Ce projet répond à une volonté d’Acupuncture urbaine, d’interventions ciblées inscrites dans la continuité de l’histoire balnéaire et maritime de la commune. Le Pont Saint-André, est le symbole de la reconstruction de la ville. Il a d’ailleurs été photographiée par Raymond Depardon pour l’exposition 36 vues de la France. Le remplacement du garde-corps et la mise en lumière de l’ouvrage allègent et modernisent sa silhouette. La main courante soulignée de bois renforce le caractère maritime de l’ouvrage. Le bloc technique regroupe le hangar à bateau des maîtres-nageurs sauveteurs ainsi que les sanitaires de la plage. Sa volumétrie brute constituée de voiles de béton épouse les angles des falaises. Conçus pour accueillir tous les publics les accès aux différentes fonctions s’effectuent par des portes battantes habillées de bois en écho avec l’architecture navale historiquement présente dans l’entonnoir. La toiture est couverte de galets récupérés sur la plage. Elle vient ainsi se fondre dans l’ensemble du site. Les différents composants sur projet s’assemblent par un réseau de nouveaux escaliers. Ainsi le gradin s’ouvre sur une nouvelle placette surplombant le kiosque à musique à mi-chemin entre la plage et la ville. Ces nouveaux équipements renforcent l’Entonnoir comme lieu de convivialité et de partage ouvert sur la mer.

Location :

Le Portel, Pas-de-Calais

Client :

Commune de Le Portel

Surface :

Floor space 336 m² - Built surface 31 m²

Budget :

545 K€

Status :

Completed - July 2021

Team :

Photos :

Download the presskit

Publications