close

Urban cells

A Pavilions Ecosystem for the Parc des Portes de Paris

The northern sector of Paris has undergone many urban changes related to the evolution of economic activities: from the first factories to the contemporary commercial spaces. To meet this context, we imagined an urban metabolism, a lively street able to evolve and adapt itself to current and future needs, while preserving the identity of the current park. We imagined the covered street as a collection of places that can extend the workspaces. These new spaces complement the productive function of business premises with a recreational and social function, based on communication and the fluidity of exchanges. Like a living organism, the covered street is made up of multiple autonomous and complementary entities: the urban cells. The distribution of the pavilions in the public space generates a mesh of urban functions, while the users are passing from cells to cells during their walk. Each component of this covered street enriches the activity of the park: energy production, protection of biodiversity, storage of natural resources …

Le secteur nord de Paris a connu de nombreuses mutations urbaines liées à l’évolution des activités économiques, depuis les premières usines jusqu’aux espaces tertiaires contemporains. Pour répondre à ce contexte, nous avons imaginé un métabolisme urbain, une rue vivante en mesure d’évoluer et de s’adapter à des besoins présents et futurs, tout en préservant l’identité du parc actuel. Nous avons imaginé la rue couverte comme un ensemble de lieux capables de prolonger les espaces de travail. Ces nouveaux espaces viennent compléter la fonction productive des locaux d’activité par une fonction récréative et sociale, basée sur la communication et la fluidité des échanges. À l’image d’un organisme vivant, la rue couverte est constituée de multiples entités autonomes et complémentaires : les cellules urbaines. La répartition des cellules dans l’espace public génère un maillage de fonctions urbaines, les usagers passant de cellules en cellules au cours de leur déambulation. Chaque composant de cette rue couverte vient enrichir l’activité du parc : production d’énergie, protection de la biodiversité, stockage des ressources naturelles…

Location :

Aubervilliers, Ile-de-France

Client :

ICADE

Surface :

/

Budget :

220 000 €HT

Status :

Competition First Prize - Design Development

Team :

Wood Engineer / Yves-Marie Ligot Construction Economist / Fabrice Keul

Photos :

Edouard Sanville

Download the presskit

Publications