close

Les Balcons Sur La Mer

Le Portel, Pas-de-Calais, France

Three balconies rise above the sea. Overlooking the beach, they mark the start of a vast project of coastal redevelopment, intended to strengthen the seaside character of this small town on the Opal Coast. Both in-situ sculptures and public micro-spaces, they form a belvedere suspended above the void. Interrupting the parapet to move towards the sea, they widen the quay and offer new perspectives towards the Channel and the landscape. The architecture of the balconies responds to an ambivalent context: implanted on a functional and defensive structure, they are also part of a place of tourism and promenade. This dual nature of the site is reflected in the materiality of the construction: the metal frame is cladded with wood creating a welcoming space ending in a glazed railing that projects the visitor from the void. The tapered shape of the balconies further reinforces this sense of perspective, highlighted by linear lighting accentuating the vanishing lines.

Trois balcons surgissent au-dessus de la mer. Surplombant la plage, ils marquent le coup d’envoi d’un vaste projet de réaménagement littoral, destiné à renforcer le caractère balnéaire de cette petite commune de la côte d’Opale. A la fois sculptures in-situ et micro-espaces publics, ils forment des placettes et des belvédères suspendus au-dessus du vide. Interrompant le parapet pour s’avancer vers la mer, ils élargissent le quai et offrent des vues inédites vers la Manche et le grand paysage. L’architecture des balcons répond à un contexte ambivalent : implantés sur un ouvrage fonctionnel et défensif, ils s’inscrivent également dans un lieu de promenade et de villégiature. Cette double nature du site se retrouve dans la matérialité de la construction : les alcôves revêtues de bois créent un espace accueillant, aboutissant à un garde-corps vitré qui projette le visiteur vers le vide. La forme effilée des balcons renforce encore cette sensation de perspective, soulignée par un éclairage linéaire accentuant les lignes de fuite.

Location :

Le Portel, Pas-de-Calais, France

Client :

Mairie de Le Portel

Surface :

/

Budget :

300 000 €HT

Status :

Completed - July 2019

Team :

Photos :

Edouard Sanville