close

Chartreuse de Neuville

Neuville-sous-Montreuil, Pas-de-Calais, France

The European Cultural Meeting Center is directly inspired by the plural history of the Chartreuse de Neuville. It is a third place centered on technological and societal innovations. Through this project, we wish to create a Cultural Center able to involve the local population and to radiate on a regional and national scale. More than an architectural project, the Common Courtyards are an urban project. In the same way as village squares, the courts enables to distribute the different programs of the project and to organize the flow of visitors. It is a contemporary addition, which as a cultural phalanstery relies on the existing to distribute its spaces of creation and representation. The users of the cultural center circulate from one courtyard to another in the manner of the Carthusian monks – from the open space to the intimate space. The project is structured around four courtyards: the barnyard, the court Saint-Damien, the clearing and the high-court. The renewal of the Chartreuse de Neuville is above all a human centered project. Made possible by the involvement of men and women for more than 10 years now. The Common Courtyards are designed to extend the culture of welcome and insertion inscribed in the history of this site. Seat of the general printing house of the Cartusian Order, the project is inspired by the spirit of diffusion and transmission characteristic of the Chartreuse de Neuville.

Le Centre Culturel de Rencontre Européen est directement inspiré de l’histoire plurielle de la Chartreuse de Neuville. C’est un tiers-lieu centré vers les innovations technologiques et sociétales. À travers ce projet, nous souhaitons créer un Centre Culturel capable d’impliquer la population locale et de rayonner à l’échelle régionale et nationale. Plus qu’un projet architectural, les Cours Communes sont un projet urbain. À la manière des places d’un village, les cours permettent de répartir les différents programmes du projet et d’organiser les flux de visiteurs. Il s’agit d’une greffe contemporaine, qui comme le phalanstère culturel s’appuie sur l’existant pour distribuer ses espaces de création et de représentation. Les usagers du centre culturel circulent d’une cour à l’autre à la manière des moines chartreux – de l’espace ouvert à l’espace intime. Ainsi le projet est structuré autour de 4 cours : la basse-cour, la cours Saint-Damien, la clairière, la haute-cour. Le renouveau de la Chartreuse de Neuville est avant tout un projet humain. Rendu possible par l’implication d’hommes et de femmes depuis maintenant plus de 10 ans. Les Cours Communes visent à prolonger la culture d’accueil et d’insertion inscrit dans l’histoire de ce site. Siège de l’imprimerie générale de l’Ordre, le projet s’inspire de l’esprit de diffusion et de transmission caractéristique de la Chartreuse de Neuville.

Location :

Neuville-sous-Montreuil, Pas-de-Calais, France

Client :

Association de la Chartreuse de Neuville

Surface :

1500 m²

Budget :

3 500 000 €HT

Status :

Competition / 2nd Place

Team :

Engineer / Alterea Acoustician / Gamba Scenographer / Yannick Sylvestre

Photos :